26 Març de 2014

Què en sabem de les anxoves?

Cornelia baixa

Depenent del punt de la geografia què ens trobem, parlarem d’anxoves o de boquerons, però substancialment, estarem parlant del mateix. Dins del territori espanyol trobem diferències en les denominacions de l’anxova:

A la zona de Catalunya parlem d’anxoves, boqueró o seitó; a Galícia parlen de Bocareu, Xouva i anxova; al Cantàbric parlen d’anxoves i de bocartes i cap al sud, a Andalusia, és on més es parla de boquerons. Denominacions a banda, les anxoves, totes, pertanyen a la família del peix blau, i per tant, se li associen nombrosos valors nutricionals.

Anxoves de l’Escala només treballa les anxoves de l’espècie Engraulis Encrasicholus o anxova europea, una anxova que ha superat els més rigorosos controls de seguretat de la Unió Europea. Aquesta espècie es caracteritza per tenir un cos allargat i arrodonit, que acostuma a fer uns 18 cm de llarg i pesa uns 100 grams. 

Les anxoves són peix de vida curta. Rarament superen els 3 anys de vida, tot i que n’hi ha algunes que arriben als 4 anys. Es nodreixen de plàncton animal, de zooplàncton i de petits crustacis.

L’anxova es reprodueix en aigües costaneres entre els mesos d’abril i octubre. El període de la posada dels ous té lloc a l’inici de la primavera i es perllonga fins ben entrat l’estiu. Una femella pot arribar a posar entre 25.000 i 180.000 ous al llarg del seu cicle vital que pot arribar als tres anys.

L’espècie Engraulis Encrasicholus té una distribució geogràfica molt àmplia i la podem trobar al llarg del Mar Mediterrani, al Cantàbric i a l’Atlàntic. A les costes del Mediterrani, l’anxova es distribueix des del cap de Creus fins el mar de Alborán.

 

No hi han comentaris

Comentar

El seu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estàn marcats amb *

*

Pots utilitzar les etiquetas i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>