11 Agost de 2014

Umami: el sabor del plaer, el secret de les anxoves.

Dolç, salat, amarg, àcid i umami. Tots coneixem els quatre primers i potser alguna vegada hem sentit a parlar del cinquè, l’umami.

Umami és una paraula d’origen japonès que significa deliciós. Aquest cinquè gust va ser descobert a principis de segle XX però no va ser fins ben entrats als anys 80 que va ser acceptat com a gust bàsic. La raó? La seva complicada definició. Tots identifiquem els altres quatre gustos bàsics fàcilment però ens és difícil descriure l’umami en precisió.

L’umami és bàsicament una sensació. Una sensació de boca plena, de gust penetrant i d’intensificació de sabor. L’umami doncs no es present en sí mateix en els aliments sinó que es crea gràcies a la presència d’un aminoàcid anomenat Glucomat monosòdic, un aminoàcid present en altes dosis a les anxoves i el pernil però també en els tomàquets i els espàrrecs.

L’Umami s’ha de sentir i res millor que unes bones anxoves o un bon pernil ibèric d’aglà per experimentar-lo. No ens ha d’estranyar doncs que de les anxoves també se les conegui com el pernil ibèric del mar.

PD/ la combinació d’aliments rics en glucomat monosòdic incrementa la sensació umami. Aquí teniu una vídeo-recepta feta amb els dos aliments bandera del sabor del plaer.

 

 

No hi han comentaris

Comentar

El seu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estàn marcats amb *

*

Pots utilitzar les etiquetas i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>