El proper dia 1 de febrer El Vendrell celebra la segona xatonada popular de La Ruta del Xató 2015. El xató és un plat típic del Garraf i del Penedès que té els seus orígens en la cerimònia d’aixetonar la bóta de vi. Gràcies a La Ruta del Xató podem fer un recorregut per les principals localitats en les qual es tradició elaborar aquest plat tradicional.
Un fet curiós i que genera una sana rivalitat entre els xatonaires de les 5 localitats de la Ruta, Vilanova i la Geltrú, Calafell, El Vendrell, Sitges i Vilafranca del Penedès, és cadascuna d’elles té la seva pròpia recepta,però les Anxoves de l’Escala mai fallen. Avui us presentem la del Vendrell, el municipi que acollirà la propera xatonada popular.
Ingredients per a la salsa
· ametlles: 100 gr
· avellanes: 80 gr
· nyora escaldada: 1 peça
· pa fregit: 1 llesca
· bitxo (optatiu): 1/2 peça
· ceba escalivada: 1/2 peça
· cabeça d’alls escalivada: 1/2 peça
· tomacons escalivats: 3 peces
· oli
· sal
· vinagre
· pebre vermell
· pebre vermell dolç
Ingredients per al plat
· escarola: 2 peces
· bacallà: 120 gr
· tonyina: 120 gr
· Anxoves de l’Escala: 4 filets
· olives arbequines: 80 gr
Elaboració
S’agafa un morter, s’hi posa sal i es van trinxant d’un en un els elements següents i en aquest ordre: ametlles i avellanes (fins a conseguir una pasta ben fina). Tot seguit, la ceba, la nyora, (prèviament escaldada i sense pell), el bitxo (optatiu), el pebre vermell, un polsim de pebre negre i el pa fregit. Finalment, els alls, els tomacons, l’oli i el vinagre. Un cop acabada la salsa es barreja amb l’escarola ben neta i escorreguda. Es deixa reposar unes hores. A l’hora de servir el plat es decora amb el bacallà esqueixat, la tonyina, els filets d’anxova de l’Escala i les olives arbequines. I ja es pot menjar, sempre acompanyat de truites de carxofes, de fesols o de botifarra negra, entre d’altres
Seguiu La Ruta del Xató a Twitter per estar informat de totes les novetats de la ruta: @RutadelXato
No hi han comentaris